¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Romansallat
Kategorier:
Kan ersättas med:
Recept med romansallat:
På andra språk:
Sallat och endive : Produktion och handel
Största exportländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Sverige
Land |
Mängd |
Värde
|
Spanien |
25 005 |
196 480 404 kr 18 461 763 euro
|
Nederländerna |
3 277 |
47 274 056 kr 4 441 982 euro
|
Italien |
1 913 |
26 797 304 kr 2 517 938 euro
|
Danmark |
1 818 |
49 171 752 kr 4 620 294 euro
|
Tyskland |
1 684 |
18 242 368 kr 1 714 096 euro
|
Frankrike |
245 |
9 021 708 kr 847 701 euro
|
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Import till Finland
Land |
Mängd |
Värde
|
Danmark |
271 |
11 279 048 kr 1 059 806 euro
|
Norge |
62 |
1 140 148 kr 107 131 euro
|
Tyskland |
41 |
1 033 020 kr 97 065 euro
|
Frankrike |
14 |
612 160 kr 57 520 euro
|
Sverige |
12 |
734 592 kr 69 024 euro
|
Portugal |
4 |
76 520 kr 7 190 euro
|
Hela listan »
Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Största producentländer
Hela listan »
Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor
Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.
Romansallat är en sallatsvariant som under sommaren kan odlas på friland i Skandinavien. Utanför säsong är den antingen odlad i uppvärmda växthus, transporterad från södra Europa, eller både och.
De finns flera olika varianter i kommersiell odling, som kan skifta i färg mellan grönt och rött.
Miljöpåverkan
Under säsong från och med juni är romansallat ett mycket bra miljöval, och även under maj finns sallat som odlats på friland i Nordeuropa, och som därmed är ett relativt lyckats val. Under vinterhalvåret krävs uppvärmda växthus i Nordeuropa[1], varvid det antagligen är bättre att leta efter frilandsodlad sallat från Sydeuropa, om man absolut måste ha romansallat då.
Hållbarhet
Romansallat är, för att vara en sallat, relativt hållbar, och kan ligga i kylskåp en till två veckor.
Näringsvärde
Länkar
- ↑ Säsongsguiden, Centrum för Tillämpad Näringslära, mars 1999