Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Romansallat
Romansallat
Romansallat
Kategorier:
Kan ersättas med:
Cosmopolitansallat · Huvudsallat
Recept med romansallat:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Holländska Bindsla
Engelska Cos lettuce
Engelska Romaine lettuce
Tyska Römersalat


Sallat och endive : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Lettuce and chicory, 2009.svg

Land Mängd
Spanien 589 913
USA 331 561
Mexiko 121 778
Nederländerna 114 179
Italien 90 808
Belgien 71 284
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Lettuce and chicory, 2009.svg

Land Mängd Värde
Spanien 25 005 196 480 404 kr
18 461 763 euro
Nederländerna 3 277 47 274 056 kr
4 441 982 euro
Italien 1 913 26 797 304 kr
2 517 938 euro
Danmark 1 818 49 171 752 kr
4 620 294 euro
Tyskland 1 684 18 242 368 kr
1 714 096 euro
Frankrike 245 9 021 708 kr
847 701 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Danmark 271 11 279 048 kr
1 059 806 euro
Norge 62 1 140 148 kr
107 131 euro
Tyskland 41 1 033 020 kr
97 065 euro
Frankrike 14 612 160 kr
57 520 euro
Sverige 12 734 592 kr
69 024 euro
Portugal 4 76 520 kr
7 190 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Lettuce and chicory, 2009.svg

Land Mängd
Kina 12 855 211
USA 4 104 440
Italien 945 800
Indien 927 349
Spanien 875 000
Japan 535 000
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Romansallat är en sallatsvariant som under sommaren kan odlas på friland i Skandinavien. Utanför säsong är den antingen odlad i uppvärmda växthus, transporterad från södra Europa, eller både och.

De finns flera olika varianter i kommersiell odling, som kan skifta i färg mellan grönt och rött.

Miljöpåverkan

Under säsong från och med juni är romansallat ett mycket bra miljöval, och även under maj finns sallat som odlats på friland i Nordeuropa, och som därmed är ett relativt lyckats val. Under vinterhalvåret krävs uppvärmda växthus i Nordeuropa[1], varvid det antagligen är bättre att leta efter frilandsodlad sallat från Sydeuropa, om man absolut måste ha romansallat då.

Hållbarhet

Romansallat är, för att vara en sallat, relativt hållbar, och kan ligga i kylskåp en till två veckor.

Näringsvärde

Länkar


  1. Säsongsguiden, Centrum för Tillämpad Näringslära, mars 1999



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen